Każde święta rządzą się swoimi prawami, są one czasem wyjątkowym i niepowtarzalnym, kiedy to na naszych stołach znajdują się wyjątkowe potrawy, które właśnie w tym magicznym okresie smakują wybitnie. Oto kilka wielkanocnych potrwa, których nie może zabraknąć w Waszych domach!
Teresa Kasprzycka @ shutterstock.com
Babka
Niewątpliwe nieodzowny symbol Wielkanocy. Słodka, aromatyczna, przyozdobiona niekiedy lukrem, skórką pomarańczową czy czekoladą. Znajdziemy ją na każdym polskim stole, jest to wypiek, który kojarzy się głównie ze świętami Wielkanocnymi. Dodatkowym atutem babki jest jej forma, która może przybierać wiele postaci, niektórzy robiąc babkę stawiają na klasykę i tzw. formę z dziurką inni zaś wymyślają prze różne kształty np. babka w kształcie baranka czy kurczaczka.
Żurek
W niektórych częściach kraju żurek bywa zastępowany zupą chrzanową. Warto jednak zaznaczyć że to właśnie ta potrawa jest czymś nieodzownym, odnoszącym się do świąt Wielkanocnych. Na ogół bywa podawany z jajkiem i wędlinami oraz chlebem, nie zapominając przy tym o święconkach, które także powinny się w nim znaleźć.
Mazurek
Kolejny wypiek kojarzący się głównie ze świętami Wielkanocnymi. Może on być kajmakowy, czekoladowy, pokryty nadzieniem różanym czy też karmelem. Mazurki charakteryzuje głównie piękny wygląd i bogate zdobienia zewnętrzne, które tylko uświadamiają nam, że znajdujemy się w okresie wielkanocnym.
Jajka faszerowane
Jajka jak każdy z nas wie, są nieodzownym elementem Wielkanocy. Symbolizują płodność i obfitość, dlatego też znajdziemy je na każdym stole, zazwyczaj w formie potrawy faszerowanej lub w sałatce.
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Kamila
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50