1. Kaszki
Kaszki są lekkie i sycące. Należą one więc do produktów, które można jeść podczas grypy żołądkowej. Nie obciążą one, podrażnionego i wrażliwego żołądka. A zapełnią go i dodadzą sił w czasie choroby.
2. Ryż
Z ryży najlepiej zrobić kleiki. Tak jak kaszki są one lekko strawne i sycące zarazem. Więc ryżowy kleik jest, dokonały, na czas trwania grypy żołądkowej. Działa on na tej samej zasadzie jak kaszki.
3. Banany
Z tego owocu można wykonać kleik, który nie podrażni żołądka w czasie choroby. Takie danie może nasycić żołądek. Banany mają w sobie wiele potasu oraz witaminy B6, dzięki czemu do krwi trafia dodatkowa dawka glukozy, która doda nieco energii.
4. Jabłka
Są to owoce lekko strawne. Poprawiają trawienie, dzięki czemu doskonale sprawdzą się podczas tej choroby.
5. Zupy
Zupy należą do lekkich dań. Podczas grypy żołądkowej najlepiej, sprawdzą się zupy wywarowe. Takie jak krupnik. Są one lekko strawne i nie podrażnią żołądka, podczas choroby.