KANAPKA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
- 4 bułki zwykłe lub 2 sztangle
- kilka listków sałaty
- 4 plasterki żółtego sera
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 1 cebulka dymka lub pół pęczka szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka plasterków ogórka świeżego lub kiszonego
- 1 kremowy serek
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- pieprz
Przygotowanie:
1. Majonez mieszamy z chrzanem i szczypiorkiem lub posiekaną dymką.
2. Tuńczyka odlewamy z wody, mieszamy z 2 łyżeczkami majonezu i startymi na grubych oczkach tarki jajkami.
3. Bułki przekrawamy na pół, obie połowy smarujemy majonezem.
4. Na dolnej bułce układamy listki sałaty, plastry żółtego sera, pastę z tuńczyka, plastry ogórka , kremowy serek i przykrywamy drugą częścią bułki.
KANAPKI Z TUŃCZYKIEM NA CIEPŁO
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki startego żółtego sera na wierzch
- sól, pieprz
- ulubione pieczywo
Przygotowanie:
1. Z podanych składników przygotowujemy pastę tuńczykową.
2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sałatkę układamy na kromkach pieczywa, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
4. Podajemy na ciepło.
KANAPKI Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM SADZONYM Z SOSEM JOGURTOWYM
Składniki:
- 3 kromki żytniego chleba
- tuńczyk w sosie własnym
- jajko
- szczypiorek
- zielony ogórek
- pomidor
- kilka listków sałaty
- koperek
- ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i przekrawamy na trójkąty.
2. Jajko smażymy na patelni bez tłuszczu. doprawiamy solą i pieprzem.
3. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) mieszamy z posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku.
4. Tuńczyka odsączamy.
5. Układamy kolejno: kromkę chleba - sos - sałatę - pomidor - tuńczyk - kromkę chleba - sos - jajko - siekany szczypiorek - talarki ogórka - kromkę chleba.
6. Gotowe kanapki możemy spiąć wykałaczkami.
SANDWICHE Z TUŃCZYKIEM I CHLEBEM TOSTOWYM
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 4 rzodkiewki
- pół ogórka szklarniowego
- pomidor
- kilka liści sałaty
- 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 1/2 małej cebulki
- 3 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Tuńczyka odsączamy z wody, mieszamy z majonezem.
2. Całość doprawiamy odrobiną soli i dużą ilością czarnego pieprzu.
3. Pomidora, ogórka i rzodkiewki kroimy w plasterki.
4. Na czterech kromkach układamy plastry pomidora, następnie rozprowadzamy pastę z tuńczyka, układamy plastry rzodkiewek i ogórka oraz plastry sałaty. Kromki przykrywamy pozostałymi kromkami i każdą kanapkę przekrawamy na pół tak, aby powstały 2 trójkąty. Zapiekamy w opiekaczu.
KANAPKA Z TUŃCZYKIEM I BOBEM
Składniki:
- 2 ciabatty lub inne pieczywo
- 1 jajo ugotowane na twardo
- masło lub serek kanapkowy
- łyżka posiekanego szczypiorku
- puszka tuńczyka w kawałkach (może być zarówno w oleju, jak i w sosie własnym)
- 1 mała cebula
- oliwa do smażenia
- garść ugotowanego obranego bobu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w półksiężyce lub piórka, rumienimy na niewielkiej ilości oliwy.
2. Pieczywo kroimy wzdłuż na pół, smarujemy serkiem lub masłem, posypujemy szczypiorkiem.
3. Wykładamy tuńczyka i bób, pokrojone jajo, smażoną cebulkę, natkę pietruszki. Przykrywamy drugą połową wybranego pieczywa.