Imbir
Imbir posiada właściwości rozgrzewające. Idealnie także nadaje się do leczenia przeziębiania. Jest także doskonałym stymulatorem miesiączki oraz łagodzi mdłości. Można wkroić kilka plasterków świeżego imbiru do herbaty albo doprawić danie startymi wiórkami tej że przyprawy. Możliwości na użycie imbiru w kuchni jest bardzo dużo, wystarczy odrobina kreatywności.
Cynamon
Doskonała przyprawa, która zazwyczaj swoje zastosowanie znajduje w ciastach, pieczonych jabłkach czy orientalnych daniach. Cynamon jest bardzo pomocny, szczególnie w kwestii poprawy ukrwienia wielu narządów ludzkich. Nadzwyczajnie dobrze także wpływa na nasz metabolizm i trawienie.
Mięta
Nie od dziś wiadomo, że picie herbaty miętowej jest zdrowe i korzystne dla naszego organizmu. Mięta reguluje pracę żołądka, łagodzi dolegliwości reumatyczne oraz usprawnia trawienie. Warto pić napar z mięty przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
Kminek
Kminek przede wszystkim działa rozkurczająco, jest niezwykle pomocny w czasie trwania miesiączki czy też owulacji. Dodatkowo przyprawa ta wspomaga nasz metabolizm oraz przyspiesza trawienie.
Rozmaryn
Rozmaryn przede wszystkim jest przyprawą silnie moczopędną. Działa on też korzystanie na trawienie oraz powstawanie żółci. Dodatkowo, nie wiele osób o tym wie, że rozmaryn ma właściwości pobudzające i energetyzujące. Można więc powiedzieć, że jest to naturalne źródło witalności.