1. Sól
Nadmiar soli może spowodować problemy z nadciśnieniem. Ponadto sól słynie z tego, że zatrzymuje wodę w organizmie, tworzą się w nim obrzęki. Stosuj zatem sól, ale ograniczaj ją.
2. Bazylia
Osoby, które mają delikatną i skłonną do podrażnień wątrobę, z całą pewnością nie powinny nazbyt hojnie jej używać.
3. Chili
Zawarta w tej przyprawie kapsaicyna może przyczyniać się do powstawania nowotworów skóry – tak właśnie orzekli po szeregu badań naukowcy amerykańscy. Stosuj ją więc z umiarem.
4. Gałka muszkatołowa
Jeżeli spożyjemy ją w zbyt dużej ilości, może spowodować działanie odurzające i narkotyczne – nie przesadzajmy z nią zatem!
5. Liście laurowe
Kiedy stosujemy je w nadmiarze, mogą powodować problemy z wątrobą (na przykład jej bóle).