KobiecePorady.pl

8 prostych sposobów jak nie przytyć w święta

Za niecałe dwa tygodnie święta. Chyba ulubiony czas każdego z nas, prawda? To okazja do rodzinnych spotkań i do pysznego jedzenia. Jak przeżyć te dni bez dodatkowych kilogramów?! Mam dla Was kilka rad jak nie przytyć w święta!

Pożeram strony -

Powiązane artykuły

  • Gruszki zapiekane z migdałami

    Gruszki zapiekane pod kremem zabaione i posypane płatkami migdałowymi, lekki i delikatny deser, który można podać również jako świąteczny deser.

  • Jak zaplanować budżet domowy przed Świętami?

    Święta Bożego Narodzenia to czas wielkich wydatków: potrawy wigilijne, prezenty, świąteczne dekoracje. Wszystko to powoduje, że domowy budżet zostaje mocno nadszarpnięty. Ważne jest odpowiednie zarządzanie swoim budżetem i rozsądne zakupy. Jak zaplanować budżet na Święta? 

  • Krem dyniowo-kasztanowy z grzankami i bitą śmietaną

    Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono. Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają również wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania!

  • Ciasteczka z anyżkiem, cynamonem, imbirem i wanilią

    Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować.