Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 sztuk jajek
- 15 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- kilka kropli olejku cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Opis wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodajemy ubitą pianę, olejek, skórkę oraz proszek do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Oba ciasta łączymy kilkoma obrotami łyżki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 35 minut.