Pyszna i klasyczna, nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 sztuk jajek
- 15 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- kilka kropli olejku cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Opis wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodajemy ubitą pianę, olejek, skórkę oraz proszek do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Oba ciasta łączymy kilkoma obrotami łyżki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Gotowanie i pieczenie i love it
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27