KobiecePorady.pl

Bretoński far ze śliwkami

Far breton czyli jeden z typowych bretońskich deserów, którego nazwa wywodzi się z łacińskiego, w którym far oznacza « mąkę » , ponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Makarony dla osób będących na diecie bezglutenowej lub chorych na celiakię

    Dzisiaj opowiem Wam trochę o glutenie  i pokaże Wam produkty, a w szczególności makarony dla osób będących na diecie bezglutenowej. Co to jest gluten ? Gluten to taka frakcja białka występująca naturalnie w niektórych zbożach. Należą do nich : pszenica, żyto, jęczmień i owies (zawiera białko, które u niektórych wywołuje alergie). Wszystkie inne zboża są pozbawione glutenu. Należą do nich : sorgo, gryka, proso, ryż, kukurydza, komosa ryżowa (quinoa) i amarantus. Czy dieta bezglutenowa ma sens? Ta dieta nazywana jest dietą eliminacyjną, ponieważ wyłączamy ze swojego pożywienia całkowicie jeden składnik. W takiej diecie należy zamienić pszenicę, żyto, jęczmień innymi zbożami oraz uzupełniać niedobory mikroelementów. Osoby, które na własną rękę stosują taką dietę, często mają niedobory żelaza, witamin z grupy B, które znajdują się w pieczywie. Dietę taką powinny stosować tylko osoby chore na celiakię lub osoby uczulone na gluten. W żadnym wypadku nie powinno to byc wynikiem mody, bo możemy sobie bardziej zaszkodzić.

  • Muffinki z jeżynami

    Sezon na dzikie jeżyny już powoli się kończy,więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja proponuję Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z jeżynami!

  • Moda w połączeniu z motoryzacją

    Porsche to bez dwóch zdań jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek samochodowych świata.

  • Muffinki z jeżynami

    Sezon na dzikie jeżyny już powoli się kończy,więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja proponuję Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z jeżynami!