Far breton czyli jeden z typowych bretońskich deserów, którego nazwa wywodzi się z łacińskiego, w którym far oznacza « mąkę » , ponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa.
![Bretoński far ze śliwkami](https://kobieceporady.pl/upload/gallery/24306/640/65187.jpg)
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz 10 min.
Macerowanie: 1 godz.
Porcja dla 6 osób:
Składniki :
● 250 g suszonych, wypestkowanych śliwek
● 130 g mąki pszennej (np. typ 550)
● 140 g cukru
● 16 g cukru waniliowego
● 1 szczypta soli
● 4 duże jajka
● 50 g masła
● ½ litra mleka
● ½ litra wody
● ok. ½ szklanki ciemnego rumu
● 1 torebka czarnej herbaty
Przygotowanie:
W garnku zagotuj ½ litra wody i zaparz w niej herbatę. Przestudź. Dodaj ½ szklanki ciemnego rumu. Wrzuć do tej mieszanki wypestkowane suszone śliwki i maceruj je przez co najmniej godzinę.
W rondelku rozpuść masło, odstaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli, i ubijaj trzepaczką do białości.
Dodaj przesianą mąkę, ubijając energicznie, tak, aby nie powstały grudki, następnie domieszaj rozpuszczone masło.
Nadal ubijając, wlej mleko. Dodaj trzy łyżki rumu.
Odcedź śliwki.
Wyłóż śliwki na dno natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia do tortownicy (lub innej formy, okrągłej lub prostokątnej, wedle uznania).
Wylej na śliwki przygotowaną masę z mleka, mąki i jajek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, i piecz jeszcze przez około 1 godzinę. Podawaj far lekko przestudzony, uważam, że najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, ale schłodzony też jest smaczny.
*Najlepiej użyć do jego przyrządzenia dużych, miękkich suszonych śliwek.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Smaki Francji
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41