Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: ok. 15 minut
Składniki na około 9 muffinek :
• 150 g jeżyn
• 125 g miękkiego masła
• 125 g mąki pszennej (typ 450 lub 550)
• 125 g drobnego cukru
• 4 jajka
• 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ekstrakt waniliowy)
• Szczypta soli
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj żółtka, jedno po drugim, a następnie mąkę i cukier waniliowy, całość dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je delikatnie z przygotowaną masą.
Wlewaj masę do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub natłuszczonych) foremek do muffinek, wypełniając je do połowy, włóż kilka jeżyn, i przykryj resztą masy, na wierzch wetknij dodatkowo kilka jeżyn. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180° C.
*Jeśli dysponujesz czasem, proponuję wzbogacić dodatkowo muffinki o domową konfiturę z jeżyn, koniecznie przetartą przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Jej przygotowanie zabierze ci dodatkowo 30 minut.
Do jej przygotowania potrzebujesz: 400 g jeżyn, ok. 280 g cukru trzcinowego lub białego (ilość cukru w zależności od upodobania), sok z połówki cytryny, ok. ½ szklanki wody (opcjonalnie). Jeżyny umyj, osusz, smaż na małym ogniu z pozostałymi składnikami, często mieszając. Po usmażeniu konfitury przetrzyj ją przez sito.
Wypełnij foremki do muffinek do połowy wysokości masą, następnie nałóż na wierzch łyżeczkę konfitury, przykryj resztą masy, z wierzchu wetknij do masy kilka jeżyn.
Taka wersja muffinek będzie jeszcze smaczniejsza, ale muffinki z samymi jeżynami też świetnie smakują, są proste i szybkie w przygotowaniu.