Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 35 min
Porcja dla 4 osób:
● 4 filety z łososia bez skórki (po 125 g każdy)
● 400 g kurek
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 3 łyżki posiekanego szczypiorku
● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie)
● 1 kromka stostowanego chleba pszennego lub bagietki
● ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb lub bagietkę stostuj za pomocą tostera lub piekarnika, odstaw na bok.
Kurki umyj i osusz, odłóż na bok 100 g (najlepiej największe kurki), resztę drobno posiekaj.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, smaż pod przykryciem przez około 10-15 minut, pod koniec dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, posiekany czosnek i rozgnieciony lub rozkruszony stostowany chleb lub bagietkę.
Nagrzej piekarnik do temperatury180°C.
Pozostałe kurki podsmaż przez 5 minut na oliwie, posól, popieprz. Odstaw.
Filety z łososia posól, popierz, ułóż na rozłożonym na talerzu papierze do pieczenia. Na filety wyłóż przygotowaną kruszonkę z kurek, chleba i ziół. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wrzuć pozostałe kurki do naczynia z łososiem, wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut. Podaj posypane resztą posiekanej natki pietruszki i szczypiorkiem, i talarkami cytryny.
*Możesz zastąpić część kurek innymi grzybami lub mieszanką grzybów np pieczarkami, z wyjątkiem grzybów typu maślaki czy prawdziwki., .