SKŁADNIKI
Ciasto
- 220 g mąki razowej
- 180 g miodu
- 60 g masła
- 1 cytryna
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Syrop
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek wody
Krem
- 125 g mascarpone
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. Odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę razową, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i 1 łyżeczkę sody.
- Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny.
- Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto.
- Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy ciepłym syropem.
- Przygotowujemy krem: miksujemy mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem.
- Ciasto dekorujemy kremem i owocami.