Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z mąki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową a udekorowane kremem z mascarpone.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 220 g mąki razowej
- 180 g miodu
- 60 g masła
- 1 cytryna
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Syrop
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek wody
Krem
- 125 g mascarpone
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. Odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę razową, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i 1 łyżeczkę sody.
- Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny.
- Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto.
- Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy ciepłym syropem.
- Przygotowujemy krem: miksujemy mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem.
- Ciasto dekorujemy kremem i owocami.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Magda (La grande e la piccola cu
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41