SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka imbiru w proszku
PRZYGOTOWANIE
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
- Ciasteczka dekorujemy lukrem.