SKŁADNIKI
- 2 dorady
- 2 pomarańcze
- 2 limonki
- 50 g suszonej żurawiny
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym polewamy przygotowanym sosem. Wierzch ryby obkładamy plastrami pomarańczy, żurawiną, 2-3 gałązkami rozmarynu. Na koniec całość spryskujemy odrobiną oliwy.
- Rybę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.