SKŁADNIKI
Łosoś
- 400 g świeżego łososia ze skórą
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki grubej soli
- 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- 1-2 cytryny
- koperek
Salsa
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g musztardy
- koperek
PRZYGOTOWANIE
- Łososia dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek.
- W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz rozgnieciony w moździerzu.
- W naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przyprawami a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem.
- Łososia przykrywamy folią spożywczą, obciążamy np. deseczką, 1-2 słoikami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy salsę: mieszamy jogurt z musztardą i posiekanym koperkiem.
- Zamarynowanego łososia oczyszczamy z marynaty. Kroimy w cienkie plasterki.
- Łososia podajemy z salsą, udekorowanego skórką z cytryny i świeżym koperkiem.