Przepis na marynowanego łososia.
SKŁADNIKI
Łosoś
- 400 g świeżego łososia ze skórą
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki grubej soli
- 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- 1-2 cytryny
- koperek
Salsa
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g musztardy
- koperek
PRZYGOTOWANIE
- Łososia dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek.
- W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz rozgnieciony w moździerzu.
- W naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przyprawami a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem.
- Łososia przykrywamy folią spożywczą, obciążamy np. deseczką, 1-2 słoikami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy salsę: mieszamy jogurt z musztardą i posiekanym koperkiem.
- Zamarynowanego łososia oczyszczamy z marynaty. Kroimy w cienkie plasterki.
- Łososia podajemy z salsą, udekorowanego skórką z cytryny i świeżym koperkiem.
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
3 pomysły na ciepłą kolację. Zobacz, jak przygotować proste i smaczne przekąski
Wraz z nadejściem weekendu zazwyczaj mamy więcej czasu na przygotowanie jakiegoś bardziej czasochłonnego dania, a gdy domownicy spędzają czas w domu, jest dla kogo gotować. Nie wyciągaj więc ulotek, aby zamówić jakiś fast food, a przygotuj sama te smaczne przekąski!
-
Bułeczki ze szpinakiem
Śniadanie może smakować wyśmienicie, dzięki własnoręcznie wypiekanym błukom. Poznaj smaczny przepis na pyszne bułeczki ze szpinakiem, dzięki którym pokochasz takie pieczywo.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50