Składniki:
Bataty (słodkie ziemianki)
Rozmaryn suszony oraz świeży
Jogurt naturalny
Czosnek
Papryka czerwona
Natka pietruszki
Pomidory koktajlowe
Oliwa z oliwek
Sól
Dobór ilościowy składników zależy od tego ile batatów zechcemy upiec. Na trzy małe procje wystarczy 1 duży batat. Sosy należy przyrządzić wg uznania.
Sposób przygotowania:
Bataty należy dokładnie umyć z użyciem szczoteczki. Nie ma konieczności ich obierania. Następnie kroimy bataty w słupki, lekko solimy i dodajemy obficie suszonego rozmarynu (polecamy dodać świeży rozmaryn) oraz skrapiamy oliwą. Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy uprzednio przygotowane ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (200 st.C) na około 25 minut. Jeśli lubicie czosnek to dodajcie na blachę kilka ząbków.
W między czasie przygotowujemy trzy sosy, łącząc jogurt naturalny:
- z posiekanymi ząbkami czosnku,
- z papryką czerwoną,
- z natką pietruszki.
Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Do gotowych batatów polecamy wkroić kilka pomidorków koktajlowych. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki i wynosi 30-35 minut.
Smacznego.