Smaczny i szybki przepis – pieczone bataty w towarzystwie sosu czosnkowego, paprykowego i pietruszkowego.
Składniki:
Bataty (słodkie ziemianki)
Rozmaryn suszony oraz świeży
Jogurt naturalny
Czosnek
Papryka czerwona
Natka pietruszki
Pomidory koktajlowe
Oliwa z oliwek
Sól
Dobór ilościowy składników zależy od tego ile batatów zechcemy upiec. Na trzy małe procje wystarczy 1 duży batat. Sosy należy przyrządzić wg uznania.
Sposób przygotowania:
Bataty należy dokładnie umyć z użyciem szczoteczki. Nie ma konieczności ich obierania. Następnie kroimy bataty w słupki, lekko solimy i dodajemy obficie suszonego rozmarynu (polecamy dodać świeży rozmaryn) oraz skrapiamy oliwą. Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy uprzednio przygotowane ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (200 st.C) na około 25 minut. Jeśli lubicie czosnek to dodajcie na blachę kilka ząbków.
W między czasie przygotowujemy trzy sosy, łącząc jogurt naturalny:
- z posiekanymi ząbkami czosnku,
- z papryką czerwoną,
- z natką pietruszki.
Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Do gotowych batatów polecamy wkroić kilka pomidorków koktajlowych. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki i wynosi 30-35 minut.
Smacznego.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
Limonti
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy 2017-01-09 09:45:08 2017-01-08 08:13:58