Składniki:
Sałata lodowa (świetnie sprawdzi się również rukola) – kilka garści
Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
Awokado – 1 sztuka
Mozzarella – 125 g
Sok z cytryny – obficie, im więcej tym lepiej
Pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Umyć pomidorki koktajlowe, przekroić na cztery części. Sałatę lodową opłukać i poszarpać na kawałki. Dodać uprzednio przygotowane awokado oraz mozzarellę. Skropić całość sporą ilością soku z cytryny. Doprawić i gotowe.
Jak przygotować awokado?
Należy zadbać o to, by awokado było dojrzałe. Jego skórka po delikatnym naciśnięciu powinna lekko się odkształcić. Awokado kroimy wzdłuż, napotykając na opór, czyli znajdującą się w środku dużą pestkę. Gdy z każdej ze stron awokado jest nadkrojone, przekręcamy połówki awokado w przeciwne strony. Wbijamy nóż w pestkę i zdecydowanym ruchem przekręcamy, usuwając ją. Miąższ awokado można wyciągnąć łyżeczką lub nadkroić go w kostkę i delikatnie odciąć nożem od skórki. Należy skropić miąższ cytryną, by zapobiec jego ściemnieniu.
Smacznego.