Idealny dodatek do obiadu lub kolacji. Przepis również sprawdzi się jako smaczny lunchbox do pracy lub szkoły.
Składniki:
Sałata lodowa (świetnie sprawdzi się również rukola) – kilka garści
Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
Awokado – 1 sztuka
Mozzarella – 125 g
Sok z cytryny – obficie, im więcej tym lepiej
Pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Umyć pomidorki koktajlowe, przekroić na cztery części. Sałatę lodową opłukać i poszarpać na kawałki. Dodać uprzednio przygotowane awokado oraz mozzarellę. Skropić całość sporą ilością soku z cytryny. Doprawić i gotowe.
Jak przygotować awokado?
Należy zadbać o to, by awokado było dojrzałe. Jego skórka po delikatnym naciśnięciu powinna lekko się odkształcić. Awokado kroimy wzdłuż, napotykając na opór, czyli znajdującą się w środku dużą pestkę. Gdy z każdej ze stron awokado jest nadkrojone, przekręcamy połówki awokado w przeciwne strony. Wbijamy nóż w pestkę i zdecydowanym ruchem przekręcamy, usuwając ją. Miąższ awokado można wyciągnąć łyżeczką lub nadkroić go w kostkę i delikatnie odciąć nożem od skórki. Należy skropić miąższ cytryną, by zapobiec jego ściemnieniu.
Smacznego.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Kolacja na odchudzanie – porady i przepisy
Zobacz, jak powinna wyglądać kolacja wspomagająca odchudzanie. Co wybierać na dietetyczną kolację, czego unikać i o czym pamiętać?
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
Limonti
Przepis na wielkanocny majonez 2017-03-06 09:17:19 2017-03-05 22:05:54