KobiecePorady.pl

Czy świąteczny prezent może być inwestycją?

Grudzień to czas, kiedy zastanawiamy się nad tym, co podarować bliskim. Jeśli jednak nie zależy nam jedynie na wypełnieniu świątecznej tradycji, ale chcemy dać coś naprawdę wyjątkowego, wtedy możemy się zwrócić ku prezentom mniej materialnym, a takim, które osobie obdarowanej zapadną w pamięć, zapewnią ciekawe doświadczenia, a czasem nawet przyniosą korzyści na długi czas.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Krem dyniowo-kasztanowy z grzankami i bitą śmietaną

    Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono. Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają również wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania!

  • 8 prostych sposobów jak nie przytyć w święta

    Za niecałe dwa tygodnie święta. Chyba ulubiony czas każdego z nas, prawda? To okazja do rodzinnych spotkań i do pysznego jedzenia. Jak przeżyć te dni bez dodatkowych kilogramów?! Mam dla Was kilka rad jak nie przytyć w święta!

  • Polacy o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. Wyniki badania

    Ciągłe życie w biegu pod telefonem, stres w pracy, brak czasu dla bliskich – w nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia Polacy chcą odnaleźć chwilę spokoju, nacieszyć się rodziną, wyjątkową atmosferą i prezentami – takie wnioski płyną z badania zrealizowanego przez serwis Prezentmarzeń.

  • Biała rolada z kremem kasztanowym

    Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę  wszystkim czytelinkom Kobiecych Porad pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pięknego Nowego Roku 2020! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!