Jak powstaje musztarda?
Musztarda to wytrawny, zimny sos powstający z ziaren gorczycy. W pierwszym etapie produkcji musztardy ziarna gorczycy są mielone na odpowiednią grubość, a następnie łączone z wodą, octem i innymi przyprawami, tworząc tak zwany zacier. Następnie zacier poddawany jest obróbce, która decyduje o końcowym wyglądzie musztardy. W zależności od stopnia zmielenia zacieru można uzyskać musztardę gładką lub o niejednolitej konsystencji (z widocznymi ziarnkami gorczycy). Podczas mielenia wydobywają się naturalne ostre właściwości gorczycy. Dlatego po obróbce musztarda leżakuje w specjalnych tankach. Dzięki temu harmonizuje się smak i kształtuje właściwa konsystencja sosu.
Musztarda sarepska - brązowy kolor, wyrazisty smak
Podczas produkcji musztardy kluczową rolę odgrywają ziarna gorczycy, które mogą mieć barwę białą, czarną lub brązową. Z ziaren brązowych powstaje musztarda sarepska, stąd też ciemna, charakterystyczna barwa sosu. Musztarda sarepska ma umiarkowanie ostry smak. Na naszych stołach gości jako wyrazisty dodatek do dań z grilla, a także składnik sosów i marynat. Nazwa pochodzi od gorczycy sarepskiej i dawnego miasta Sarepta w Rosji, gdzie ta odmiana występowała.
Musztarda francuska - widoczne ziarenka, wyjątkowy aromat
Musztarda francuska jest jednym z najbardziej charakterystycznych rodzajów musztardy. Powstaje z gorczycy jasnej i ciemnej z dodatkiem octu winnego (a czasami również wina). W procesie produkcji ziarna nie ulegają całkowitemu zmieleniu, dlatego są doskonale widoczne i wyczuwalne podczas jedzenia. Musztarda francuska może być zarówno łagodna, jak i ostra - wszystko zależy od dodatków i przypraw użytych przez producenta. Sos świetnie prezentuje się na stole i doskonale komponuje z mięsem, sałatkami, serami i jajami. Wbrew nazwie musztarda francuska nie pochodzi z Francji. Jej recepturę opracował w pierwszej połowie XX wieku brytyjski producent sosów i dodatków do dań. Francja jednak może pochwalić się swoją musztardą, a mianowicie odmianą “dijon”. Musztarda diżońska to pikantny, żółty sos o gładkiej, kremowej konsystencji produkowany we francuskim mieście Dijon.