Musztarda to doskonały dodatek do dań mięsnych, sosów i sałatek. Zaostrza smak potrawy i wydobywa jej aromat, dlatego tak chętnie sięgamy po nią, serwując dania świąteczne i smakołyki z grilla. W sklepach znajdziemy obecnie kilka odmian musztardy, z czego dużą popularnością cieszą się przede wszystkim musztarda sarepska i francuska. Czym różnią się te sosy? Którą musztardę wybrać, jeśli jesteśmy miłośnikami wyrazistych smaków?
Jak powstaje musztarda?
Musztarda to wytrawny, zimny sos powstający z ziaren gorczycy. W pierwszym etapie produkcji musztardy ziarna gorczycy są mielone na odpowiednią grubość, a następnie łączone z wodą, octem i innymi przyprawami, tworząc tak zwany zacier. Następnie zacier poddawany jest obróbce, która decyduje o końcowym wyglądzie musztardy. W zależności od stopnia zmielenia zacieru można uzyskać musztardę gładką lub o niejednolitej konsystencji (z widocznymi ziarnkami gorczycy). Podczas mielenia wydobywają się naturalne ostre właściwości gorczycy. Dlatego po obróbce musztarda leżakuje w specjalnych tankach. Dzięki temu harmonizuje się smak i kształtuje właściwa konsystencja sosu.
Musztarda sarepska - brązowy kolor, wyrazisty smak
Podczas produkcji musztardy kluczową rolę odgrywają ziarna gorczycy, które mogą mieć barwę białą, czarną lub brązową. Z ziaren brązowych powstaje musztarda sarepska, stąd też ciemna, charakterystyczna barwa sosu. Musztarda sarepska ma umiarkowanie ostry smak. Na naszych stołach gości jako wyrazisty dodatek do dań z grilla, a także składnik sosów i marynat. Nazwa pochodzi od gorczycy sarepskiej i dawnego miasta Sarepta w Rosji, gdzie ta odmiana występowała.
Musztarda francuska - widoczne ziarenka, wyjątkowy aromat
Musztarda francuska jest jednym z najbardziej charakterystycznych rodzajów musztardy. Powstaje z gorczycy jasnej i ciemnej z dodatkiem octu winnego (a czasami również wina). W procesie produkcji ziarna nie ulegają całkowitemu zmieleniu, dlatego są doskonale widoczne i wyczuwalne podczas jedzenia. Musztarda francuska może być zarówno łagodna, jak i ostra - wszystko zależy od dodatków i przypraw użytych przez producenta. Sos świetnie prezentuje się na stole i doskonale komponuje z mięsem, sałatkami, serami i jajami. Wbrew nazwie musztarda francuska nie pochodzi z Francji. Jej recepturę opracował w pierwszej połowie XX wieku brytyjski producent sosów i dodatków do dań. Francja jednak może pochwalić się swoją musztardą, a mianowicie odmianą “dijon”. Musztarda diżońska to pikantny, żółty sos o gładkiej, kremowej konsystencji produkowany we francuskim mieście Dijon.
Powiązane artykuły
-
Odkrywamy 8 trików, które potrafi zwykła mikrofalówka, a o tym nie wiesz!
Kuchenka mikrofalowa to niesamowite urządzenie, które można spotkać w niemal każdym domu. Wykorzystywana najczęściej do odgrzewania potraw, może pełnić również wiele innych ról, o których do tej pory nie miałeś pojęcia. Odkryj razem z nami zupełnie nowe oblicze swojej starej mikrofalówki.
-
10 produktów, które powinnaś jeść każdego dnia, aby czuć się w pełni sił
Zapomnij czego nie należy jeść, zamiast tego skup się na produktach które powinnaś zajadać codziennie. Kiedy układasz dietę, warto oprzeć się na kilku podstawowych składnikach odżywczych, które sprawią że będziesz czuła się zdrowo i w pełni sił. Te produkty zapewnią Ci wiele cennych witamin i będą świetną podstawą żywieniową, dzięki której unikniesz wysokokalorycznych przekąsek.
-
5 produktów, dla których nie powinno być miejsca w Twoim jadłospisie
Jeśli postanowiłaś zadbać o zwoje zdrowie, bardzo dobrym startem jest rozpoczęcie odpowiedniej diety. Możesz, biegać, chodzić na siłownię, fitness, ale jeśli nie zwracasz uwagi na to co jesz, nie osiągniesz zamierzonego efektu. Wiele osób nie ma świadomości, że odżywia się niezdrowo dopóki nie dopadną ich problemy zdrowotne. Długotrwała i niezdrowa dieta może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób i stanów chorobowych, które w niektórych przypadkach mogą spowodować śmierć. Pamiętajmy, że we wszystkim należy zachować umiar.
-
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie
Na rynku dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych i alkoholowych, które rujnują zdrowie. Warto wiedzieć, po które z produktów ze sklepowych półek nie sięgać. Rozsądne wybieranie napojów pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Jakich napojów unikać?
Kamila
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie 2016-11-08 08:51:27 2016-11-08 08:25:39