Jakie są najlepsze produkty dla naszego maluszka?
Jednak przy początkach warto do nowych dań dodawać trochę mleka matki, po to, by dziecko rozpoznawało choć trochę sak i nie odtrącało nowych produktów od razu po spróbowaniu. To pozwoli na stopniowe przyzwyczajenie się dziecka do nowych smaków. Na początek dobrymi produktami są warzywa lub owoce, z których będziemy w stanie, zrobić przecier o jednolitej konsystencji.
Najlepiej, by na początek robić dla dzieci dania z jednego produktu. Jednego dnia dać dziecku przecier z dyni a następnego z marchewki. To właśnie do takich przecierów możemy dodać odrobinę mleka, a wtedy nasze dziecko łatwiej przyswoi nowy smak. Jest wiele produktów, z jakich możemy zrobić przecier dla naszego dziecka. Najlepiej do tego nadają się produkty takie jak: marchewka, dynia, czy ziemniaki.
Są to warzywa, które mają delikatną konsystencję oraz smak a przede wszystkim są lekko strawne. Kiedy dziecko ma już pięć miesięcy, możesz mu również podawać soki i przeciery z owoców. Doskonałymi owocami dla dziecka w tym wieku są: gruszki, jabłka, brzoskwinie, banany oraz śliwki i morele. Należy jednak pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie dziecka na przeciery, lub soki z owoców wynosi sto pięćdziesiąt mililitrów i jest to sto procent jego zapotrzebowania. W tym czasie można podawać dziecku również kaszki i produkty zbożowe . Należy jednak pamiętać, że do siódmego miesiąca nie możemy podawać dziecku produktów zawierających gluten. Gluten to białko roślinne zawarte w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie, dlatego znajduje się on w wielu produktach. Może uczulać, więc należy powoli wprowadzać go do diety dziecka. W ten sposób możemy uniknąć późniejszych występowań alergii na gluten lub całkowitej jego nietolerancji.
Mleko krowie dopiero po roku
Po roku dziecko może jeść produkty zawierające mleko krowie. Możemy wtedy przygotowywać malcowi dania z jogurtów mlecznych, twarogu, czy kefiru. Jednak należy pamiętać, by nie wybierać jogurtów z kawałkami owoców. Lepiej samemu pokroić świeże owoce i wrzucić je do jogurtu naturalnego. Nie można też podawać dzieciom produktów mlecznych, które nie ukończyły jeszcze roku, ponieważ może to powodować występowanie u dziecka cukrzycy typu pierwszego. W tym wieku możesz wprowadzić do diety dziecka mięso. Pamiętaj jednak, że musi być ono gotowane, a nie smażone. Możesz zacząć od mięsa kurczaka, indyka, czy królika. Jest to mięso, które po ugotowaniu będzie miękkie, więc dziecko nie będzie miało problemu z przeżuciem go. Ważne jest także, by dziecko nie dostawiało wywarów mięsnych. Ugotuj więc mięso przeznaczone dla malucha w osobnym garnku i podaj drobno pokrojone do przecieru warzywnego. Mięso jest również produktem, które obudzi u dziecka odruch przeżuwania pokarmu, co jest niezwykle ważne w jego rozwoju.
Dziecko, które ma już trzy lata może jeść już masło oraz inne tłuszcze roślinne, czy zwierzęce. Nie można mu jednak podawać margaryny lub innych miksów, które nie mają żadnego związku z masłem. Należy także pamiętać, że wraz z wiekiem dziecka tłuszcze zwierzęce musimy zastąpić tłuszczami roślinnymi, które są zdecydowanie zdrowsze. Dań dziecka najczęściej się nie przyprawia. Powinno się unikać doprawiania ich solą, pieprzem, czy cukrem. Nie można także używać tak zwanych poprawiaczy smaku taki, jak „warzywko.” Dopiero w siódmym miesiącu możemy do diety dziecka wprowadzić przyprawy takie jak majeranek, kminek, czy koperek. W dziewiątym miesiącu możemy dodawać już tymianek, rozmaryn, bazylię i oregano. Są to zioła, które nie tylko dodadzą smaku do potraw dziecka, ale wspomogą trawienie. Ważnym zielem jest pietruszka, która bogata jest w magnez, żelazo i sód, dzięki czemu pomaga w przyswajaniu maluchowi żelaza. Takie stopniowe wzbogacanie diety naszego dziecka zapewni jego prawidłowy rozwój oraz przyzwyczai je do nowych smaków.