Dieta orientalna – azjatycka filozofia w kuchni
Jadłospis komponowany według diety orientalnej powinien być inspirowany wschodnią filozofią, a konkretnie symbolami Yin i Yang, które oznaczają dwa przeciwieństwa. Yang w diecie ma symbolizować dzień, słońce i witalność, czyli te posiłki, które o poranku i w południe powinny dać nam energię i pozwolić na zachowanie koncentracji. Yin z kolei to wieczorne wyciszenie i spokój. Cały program diety opiera się na założeniu, że w menu powinna panować idealna równowaga oraz harmonia pomiędzy trzema głównymi grupami produktów, czyli białkami, węglowodanami oraz produktami neutralnymi. Ma też znaczenie to w jakich warunkach spożywamy posiłki. Należy jeść niespiesznie i koncentrować się na posiłku, co ma dobroczynny wpływ na trawienie. Nie wolno też zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. 6 szklanek wody lub innego napoju do posiłku to według tej diety optymalna ilość.
Dieta orientalna – jakie produkty znajdziesz w azjatyckiej spiżarni?
Jednych do diety orientalnej zachęci fakt, że wspomaga ona odporność i pomaga zwalczać przeziębienia, a innym spodoba się, że wśród dozwolonych produktów jest czerwone wino i piwo, które można spożywać w niewielkich ilościach podczas posiłków. Zasadniczo jednak w orientalnym menu występują trzy główne kategorie produktów, które się ze sobą łączy w określony sposób. Są to produkty białkowe, czyli ryby, jaja, chude mięso, produkty węglowodanowe: ryż, makarony sojowe, pieczywo i owoce oraz produkty neutralne: warzywa, grzyby, orzechy, przyprawy czy przetwory mleczne. Podstawową zasadą, jaką należy się kierować przyrządzając orientalne i dietetyczne dania jest zakaz łączenia produktów białkowych z węglowodanowymi. Neutralne produkty za to można komponować w sposób dowolny. Jeśli jednak tworzenie jadłospisu pod skomplikowane reguły wydaje się problematyczne, można skorzystać z gotowych rozwiązań na stronie https://bedietcatering.pl/. Dzięki temu zróżnicowana oraz prawidłowo zbilansowana będzie na wyciągnięcie ręki.