Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 25 min
Proporcje dla 4 osób :
● 200 g mąki T45 + 10 g
● 2 czerwone cebule
● 280 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
● 50 g kaparów
● 3 jajka bio
● 20 cl śmietany kremówki
● 100 g tartego sera (gruyère'a lub ementalera)
● olej z pestek winogron lub inny
● ½ pęczka szczypiorku
● sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę z 8 cl oleju et około 8 cl ciepłej wody. Posól, popieprz. Szybko wyrób ciasto, owiń w folię spożywczą, odstaw na około 40 min. do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Rozwałkuj ciasto, wytnij kręgi takiej wielkości, by wypełniły spód i boki każdej tarteletki. Wyłóż foremki ciastem, ścinająć nożem to, co wystaje ponad krawędź. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem. Każdą tarteletkę wyłożoną ciastem przykryj papierowym okręgiem (wycietym z papieru do pieczenia)*. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie zniekształciło się podczas pieczenia. Wstaw na około 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze 5 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz: obierz cebulę, drobno poszatkuj i zeszklij przez kilka minut na rozgrzanym oleju.
Tuńczyka odcedź, rozgnieć widelcem. W dużej misce starannie wymieszaj trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tarteletki z upieczonym spodem wyjmij z piekarnika i wypelnij masą serową,dodaj podsmażoną cebulę, kapary i tuńczyka . Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut, aż wierz lekko się zezłoci.. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą doprawioną winegretem. Bon appétit!
*Przykrycie spodów tarteletek papierem do pieczenia podczas pieczenia nie jest absolutnie konieczne, osobiście często tylko nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i to w zasadzie wystarcza, ale bez przykrycia ciasto może się jednak odkształcić.