Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne tarteletki z tuńczykiem i kaparami, które dzięki słono-kwaśnemu smakowi nadadzą bardziej wyrazistego charakteru temu daniu. Jeśli wolicie, możecie użyć do ich przygotowania gotowego ciasta francuskiego (dwie porcje ciasta). Zamiast małych tarteletek, możecie również przygotować dużą tartę w pojedynczej dużej formie o średnicy 23 cm (wtedy wystarczy jedna porcja ciasta), należy wówczas wydłużyć czas pieczenia. Tarteletki lub tartę możecie podać z zieloną sałatą doprawioną winegretem.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 25 min
Proporcje dla 4 osób :
● 200 g mąki T45 + 10 g
● 2 czerwone cebule
● 280 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
● 50 g kaparów
● 3 jajka bio
● 20 cl śmietany kremówki
● 100 g tartego sera (gruyère'a lub ementalera)
● olej z pestek winogron lub inny
● ½ pęczka szczypiorku
● sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę z 8 cl oleju et około 8 cl ciepłej wody. Posól, popieprz. Szybko wyrób ciasto, owiń w folię spożywczą, odstaw na około 40 min. do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Rozwałkuj ciasto, wytnij kręgi takiej wielkości, by wypełniły spód i boki każdej tarteletki. Wyłóż foremki ciastem, ścinająć nożem to, co wystaje ponad krawędź. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem. Każdą tarteletkę wyłożoną ciastem przykryj papierowym okręgiem (wycietym z papieru do pieczenia)*. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie zniekształciło się podczas pieczenia. Wstaw na około 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze 5 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz: obierz cebulę, drobno poszatkuj i zeszklij przez kilka minut na rozgrzanym oleju.
Tuńczyka odcedź, rozgnieć widelcem. W dużej misce starannie wymieszaj trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tarteletki z upieczonym spodem wyjmij z piekarnika i wypelnij masą serową,dodaj podsmażoną cebulę, kapary i tuńczyka . Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut, aż wierz lekko się zezłoci.. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą doprawioną winegretem. Bon appétit!
*Przykrycie spodów tarteletek papierem do pieczenia podczas pieczenia nie jest absolutnie konieczne, osobiście często tylko nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i to w zasadzie wystarcza, ale bez przykrycia ciasto może się jednak odkształcić.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Przepis na pizzę ze szpinakiem, rodzynkami i pesto
Zachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią.
Smaki Francji
Przepis na pizzę ze szpinakiem, rodzynkami i pesto 2017-06-12 10:23:12 2017-06-11 19:27:40