Dla niedowiarków tradycyjne frytki (250g) gotowane w głębokim oleju mają 330 kalorii (a mrożone nawet (o zgrozo) 575 kalorii!), natomiast robione w poniższy sposób tylko 150 :)
Składniki:
- ziemniaki (pyszne są również z batatów)
- olej
- sól
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy.
- Kroimy je w słupki (frytki).
- Nagrzewany piekarnik do 200 C.
- Wkładamy do miski i delikatnie skrapiamy olejem po czym mieszamy (naprawdę wystarczy kilka kropli).
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej frytki tak, by się nie stykały (nie warstwowo).
- Pieczemy w piekarniku frytki tak, by się ładnie zrumieniły (ok. 20-30 minut).
- Wyjmujemy i nakładamy na talerz.
- Posypujemy solą i czosnkiem granulowanym do smaku.
- Na koniec cieszymy się pysznymi dietetycznymi frytkami z piekarnika.