Będziesz potrzebowała:
- ok. 1 - 1,5kg ogórków gruntowych;
- woda;
- sól kamienna niejodowana (1 łyżka soli na 1 litr wody);
- chrzan (korzeń + liść);
- 1 główka czosnku;
- pęczek kopru;
- duży słoik.
Jakie ogórki wybierać?
Najlepsze są te najciemniejsze, najmniejsze i najtwardsze.
Sposob przygotowania
Zacznij od umycia ogórków. Aby dokładnie pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń, polecam delikatnie wyszorować je szczoteczką. Następnie zagotuj 2 litry wody i dodaj 2 łyżki soli. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj słoik, który trzeba dokładnie umyć i wyparzyć. Przed wlaniem do niego wrzątku warto ogrzać go ciepłą wodą z kranu. W przeciwnym razie szkło może popękać.
Umyte ogórki ukłóż pionowo w słoiku, dość ściśle, upychając gdzieniegdzie czosnek, chrzan i duuużo pachnącego kopru.
Pozostałe w słoiku miejsce zalej przegotowaną, ostudzoną wodą z solą tak, aby cała jego zawartość znalazła się pod powierzchnią zalewy. W przeciwnym razie ogórki będą się psuły.
Już po paru dniach można jeść, w zależności od preferowanego stopnia ukiszenia. Osobiście najbardziej lubię co najmniej tygodniowe.
Smacznego!