SKŁADNIKI
- 300 g miąższu z dyni;
- 200 g mąki;
- 40 g masła;
- 150 ml mleka;
- 1 jabłko;
- 1 jajko;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5 minut. Ugotowany miąższ z dyni rozgniatamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i do wystygnięcia.
- W misce ubijamy jajko z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy starte jabłko i miąższ z dyni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu pancake powinny być złociste na zewnątrz a pulchne w środku.