Przepis na dyniowo-jabłkowe pancake
SKŁADNIKI
- 300 g miąższu z dyni;
- 200 g mąki;
- 40 g masła;
- 150 ml mleka;
- 1 jabłko;
- 1 jajko;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5 minut. Ugotowany miąższ z dyni rozgniatamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i do wystygnięcia.
- W misce ubijamy jajko z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy starte jabłko i miąższ z dyni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu pancake powinny być złociste na zewnątrz a pulchne w środku.
Powiązane artykuły
-
Kilka słów o śniadaniach białkowo-tłuszczowych
Cześć! :) Dziś mam dla Was nieco bardziej merytoryczny post - chciałam wyjaśnić tym osobom, które jeszcze nie wiedzą lub nie do końca rozumieją o co chodzi w tej nagłej "modzie" na śniadania bezwęglowodanowe, co one nam dają, jak je komponować i się do nich przekonać.
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
5 propozycji na to, jak urozmaicić kanapkę z tuńczykiem
Taka prosta kanapka, a jaka smaczna! Niektórzy mają ulubioną wersję takiego sandwicha, a niektórzy dopiero poszukują wersji, która będzie im najbardziej odpowiadała. Nie da się zaprzeczyć, że taka porcja białka z dodatkiem zdrowych warzyw jest świetną propozycją na śniadanie czy na piknik.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na wielkanocny majonez 2017-03-06 09:17:19 2017-03-05 22:05:54