Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 20 min
Dla 4 osób
Składniki:
● 300 g de tofu naturalnego
● 1 jajko
● skrobi ziemniaczanej lub maizeny (lub mąki pszennej)
● ok. 100 g posiekanych orzechów laskowych
● ok. 100 g posiekanych migdałów
● przyprawa gomasio (opcjonalnie)
● ok. 50 g sezamu (białego lub czarnego)
● przyprawy (kurkuma, curry, pieprz Cayenne)
● sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
Tofu pokrój w słupki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Słupki torfu obtocz w skrobi (mące), następnie w rozkłóconym jajku, i w panierce z wymieszanych posiekanych migdałów, orzechów laskowych, sezamu, gomasio (opcjonalnie) i pozostałych przypraw (które możesz skomponować według własnego uznania).
Ułóż frytki z tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut w temperaturze około 190°C. Tak przygotowane frytki możesz podawać z sałatą lub warzywami np. z czerwoną soczewicą. Smacznego!