Przygotowanie: 20 min.
Smażenie: 15 min.
Porcja dla 4 osób :
● 800 g śliwek węgierek (lub innych)
● Odrobina kłącza świeżego imbiru (lub 1 szczypta sproszkowanego imbiru)
● 2 gałązki świeżego rozmarynu
● 2 szczypty cynamonu
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 25 jogurtu greckiego
● 8 korzennych herbatników speculoos
● 30 g masła
● 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub cukru muscovado
Przygotowanie:
Śliwki umyj i pokrój na połówki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
Masło rozpuść na patelni i podsmaż śliwki, po 2 minutach dodaj imbir, cukier i cynamon i i smaż jeszcze przez 3-4 minuty, mieszając. Pod koniec smażenia dodaj rozmaryn.
Na głębokich talerzach wyłóż po 1-2 łyżki jogurtu, obok wyłóż podsmażone śliwki i rozkruszone herbatniki speculoos.