Przepisy kulinarne
Delikatny smak dzikich jeżyny przywołuje aromat mięty, goździków czy róży, a przede wszystkim smak letnich spacerów. By w pełni docenić ich smak i aromat, jeżyny powinny być dojrzałe, inaczej są twarde i kwaśne.
Stosowane od dawna ze względu na ich właściwości lecznicze, jeżyny nawadniają organizm, poprawiają metabolizm, są skuteczne w przypadku anginy czy bólu gardła, a nawet infekcji dróg moczowych. Są doskonałym antyoksydantem, mają właściwości antyrakowe, zawierają witaminy C i E.
Możecie robić z nich pyszne konfitury, tarty, ciasta, puddingi, jak również łączyć je z innymi owocami, świetnie komponują się np. z jabłkami i gruszkami. Można ich również użyć w wersji wytrawnej, np. do przygotowania ceviche z dorsza, czy lekko podsmażone na patelni jako dodatek do kaczki.
Ja proponuję Wam przepis na deser z musem jeżynowym, podany z chrupiącymi ciasteczkami z orzechów laskowych.
Przepisy kulinarne
W przedświątecznym okresie proponuję Wam oryginalny przepis na dynię butternut przekładaną jabłkami i okraszoną czosnkiem, imbirem, miodem, szałwią i migdałami. Nie tylko pięknie się prezentuje wizualnie, ale smakuje równie znakomicie, możecie ją podać na świąteczny stół, na pewno miło zaskoczycie Waszych gości.
Przepisy kulinarne
Serniki w wersji słonej i słodkiej są również popularne we Francji, które przyjęły tutaj z angielskiego nazwę « cheese-cakes ». Ten, który Wam dzisiaj proponuję jest oryginalny i smaczny, możecie go zaproponować na aperitif, przekąskę, imprezę, piknik, i nie tylko.
Przepisy kulinarne
Póki możemy korzystać z lata, przygotowujmy wielobarwne sałatki z owoców i warzyw nasączonych słońcem i pełnych witamin, które pięknie się prezentują i zachęcają do jedzenia.