Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 50 min.
Porcja dla osób :
● 2 małe dynie butternut
● 2 czerwone jabłka
● 1 ząbek czosnku
● 2 cm. kłącza imbiru
● 16 listków świeżej szałwi
● 15 g płatków migdałowych
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Na marynatę:
● 1 łyżeczka mielonego kuminu
● 5 łyżek oliwy z oliwek
● 2 łyżki miodu
● sól, pieprz
● cienkie plasterki sera sera holenderskiego Mimolette (lub innego wedle wyboru, lub bez sera w wersji wegańskiej)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Obierz dynie butternuts, przetnij je wzdłuż na pół, usuń pestki. Połóż płaską stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 min.
Imbir obierz i zetrzyj go na tarce. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. W miseczce wymieszaj starty imbir i czosnek z oliwą, miodem i kuminem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Duże listki szałwi możesz przeciąć na pół.
Dynie wyjmij z piekarnika, połóż na desce do krojenia i ponacinaj na szerokość co około 1 cm lub mniej, nie docinając do końca, czyli tnąc tak, by nóż nie dotknął deski (mi niezupełnie się to udało).
Umieść dynie delikatnie w lekko naoliwionej brytfannie, w nacięcia powtykaj plasterki jabłek i listki szałwi. Przy pomocy pędzla kuchennego posmaruj dynie marynatą i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Następnie posyp dynie płatkami migdałowymi i przełóż cienkimi plasterkami sera Mimolette (lub innego), po czym wstaw na nowo do piekarnika na około 10-15minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego !