Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 5 godz.
Porcja dla osób:
● 2 cukinie
● 250 g fety
● 250 g serka typu Philadelphia
● 20 g startego parmezanu
● 200 g krakersów
● 1 ząbek czosnku
● 5 gałązek mięty + kilka listków do podania
● 80 g miękkiego masła
● 3 jajka
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● pieprz, pieprz kajeński
Kwadratowa foremka o wymiarach 25 x 17 cm.
Przygotowanie:
Krakersy rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Miękkie masło wymieszaj ze startym parmezanem, i wyłóż tą mieszanką natłuszczone lub wyłożone papierem pergaminowym dno foremki. Wstaw do lodówki.
Miętę drobno posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugnieć rękami, aby usunąć nadmiar wody. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i rozgnieć lub drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię z czosnkiem przez minut, mieszając. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C, wstaw do niego duże naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą.
W misce wymieszaj fetę z serkiem Philadelphia. Domieszaj ubite trzepaczką jajka. Dodaj podsmażoną cukinię z czosnkiem i drobno posiekaną miętą. Dopraw pieprzem i dwiema szczyptami pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie).
Całość wlej do foremki i wstaw do naczynia z wodą na około Po upieczeniu pozostaw sernik do ostudzenia w zgaszonym piekarniku, a następnie wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.