Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 3h.
Pieczenie: 3 min.
Porcja dla 6 osób :
Składniki na ciasto:
● 100 g płatków owsianych
● 15 wypestkowanych suszonych daktykli
● 40 g pestek dyni
● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan
● 1 łyżeczka mielonego cynamonu
● 1 łyżeczka wanilii w proszku
● 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
● 200 g purée z ugotowanej na parze dyni butternut lub zwyczajnej
● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej)
● ½ łyżeczki mielonego cynamonu
● 3 łyżki syropu klonowego
● 2 łyżki skrobi kukurydzianej
● 1 łyżeczka agar-agar
● do dekoracji : kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie
● kilka suszonych owoców białej morwy
● kilka mini bez (opcjonalnie)
● pestki dyni
Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto. Zmiksuj płatki owsiane, orzechy pekan, pestki dyni, cynamon i sól. Dodaj wypestkowane, posiekane daktyle i wanilię. Zmiksuj na nowo aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na równe porcje i wyłóż nimi natłuszczone foremki do tarteletek, dociskając je do spodu i boków foremek. Wstaw do lodówki.
Przygotuj nadzienie. Zbierz z góry ½ puszki mleczka (bez wody kokosowej) lub użyj śmietanki kokosowej, wlej do rondla, dodaj purée z ugotowanej na parze dyni, cynamon, syrop klonowy, skrobię kokosową i agar-agar. Zagotuj, mieszając aż całość zgęstnieje. Przelej do miski, odstaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Wyjmij foremki z ciastem z lodówki. Wykładaj na spód ciasta równomiernie nadzienie, wstaw na nowo do lodówki na około 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj, wedle upodobania, kwiatami physalis, mini bezami, suszoną morwą i pestkami dyni.