Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Na około 20 przekąsek:
● 1 opakowanie ciasta francuskiego
● 2 duże czerwone cebule
● 5 gałązek świeżego tymianku
● 1 roladka kozia pleśniowa o wadze 180-200 g
● 1 duże jajko
● 15 g brązowego cukru
● 3 łyżki płynnego miodu
● 1 łyżeczka mielonego kuminu
● 1 łyżeczka zmielonej kolendry
● 2 łyżki kremu balsamicznego
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule obierz, przetnij na pół, drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i przyprawy, podsmaż przez 5 minut, mieszając. Dodaj cukier, krem balsamiczny, sól i pieprz. Przykryj i konfituj na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C.
Rozwiń ciasto, przy pomocy obręczy do formowania potraw lub szklanki wycinaj kółka o średnicy około 5,5 cm, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Roladkę kozią pokrój w talarki o grubości około 1 cm. Oberwij listki z gałązek tymianku.
Pośrodku każdego krążka ciasta wyłóż 1 łyżkę konfitowanej cebuli. Na wierzchu ułóż plasterek koziego serka, i posmaruj dookoła brzegi ciasta pędzelkiem kuchennym umoczonym w roztrzepanym widelcem jajku. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polej miodem, posyp tymiankiem i podaj.