Co powiecie na przekąski z ciasta francuskiego z konfitowaną czerwoną cebulą, kozią roladką pleśniową, miodem, kuminem i tymiankiem? Ta słodko-słona przepyszna przekąska jest idealna na wieczór sylwestrowy. Życzę Wam szampańskiej zabawy i pięknego Nowego Roku, spełnienia wszelkich marzeń!
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Na około 20 przekąsek:
● 1 opakowanie ciasta francuskiego
● 2 duże czerwone cebule
● 5 gałązek świeżego tymianku
● 1 roladka kozia pleśniowa o wadze 180-200 g
● 1 duże jajko
● 15 g brązowego cukru
● 3 łyżki płynnego miodu
● 1 łyżeczka mielonego kuminu
● 1 łyżeczka zmielonej kolendry
● 2 łyżki kremu balsamicznego
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule obierz, przetnij na pół, drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i przyprawy, podsmaż przez 5 minut, mieszając. Dodaj cukier, krem balsamiczny, sól i pieprz. Przykryj i konfituj na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C.
Rozwiń ciasto, przy pomocy obręczy do formowania potraw lub szklanki wycinaj kółka o średnicy około 5,5 cm, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Roladkę kozią pokrój w talarki o grubości około 1 cm. Oberwij listki z gałązek tymianku.
Pośrodku każdego krążka ciasta wyłóż 1 łyżkę konfitowanej cebuli. Na wierzchu ułóż plasterek koziego serka, i posmaruj dookoła brzegi ciasta pędzelkiem kuchennym umoczonym w roztrzepanym widelcem jajku. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polej miodem, posyp tymiankiem i podaj.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Tarta z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi
Wytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi, jest kolorowa i lekka, a podana z bukietem sałat smakuje wyśmienicie.
Smaki Francji
Tarta z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi 2017-08-24 11:50:53 2017-08-21 20:09:50