Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 240 g cytryn (2 cytryny)
● 200 g jajek ( 4 jajka)
● 140 g cukru pudru
● 120 g mąki T55
● 80 g masła (lub margaryny)
● 11 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem lub margaryną tortownicę.
Oddziel żółtka od białek. Wyciśnij sok z cytryn. Rozpuść masło w rondelku.
W misce utrzyj 130 g cukru pudru z żółtkami.
Domieszaj sok z cytryn, roztopione masło, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Dokładnie ubij trzepaczką całość, tak, by uzyskać jednolitą masę.
Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, delikatnie domieszaj dużą łyżką lub szpatułką pianę z białek do uprzednio przygotowanej masy. Przelej masę do tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20- 30 minut. Pozostaw do ostudzenia w piekarniku.
Możesz podać ciasto samo lub np z malinowym coulis : maliny zmiksuj z odrobiną cukru, soku z cytryny i ewentualnie odrobiną wody, a następnie przetrzyj przez sito.