Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 2 zielone cukinie
● 250 g koziego twarożku
● 2 ząbki czosnku
● 10 gałązek szczypiorku
● 6 listków bazylii
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki orzeszków piniowych
● sól, pieprz
● pieprz kajeński (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i rozgnieć. Szczypiorek i bazylię opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj twarożek kozi, czosnek, oliwę, sól, pieprz i dwie szczypty pieprzu kajeńskiego, rozgnieć całość widelcem.
Cukinie umyj, pokrój na szerokie paski za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw.
Na końcu każdego paska cukinii wyłóż trochę farszu i zwiń paski w ruloniki.
Posyp z wierzchu orzeszkami piniowymi, popieprz i wstaw do lodówki. Podaj schłodzone.