Co warto wiedzieć o diecie low carb?
Dieta niskowęglowodanowa cechuje się oparciem jadłospisu na produktach z jak najmniejszą ilością cukrów zarówno prostych, jak i złożonych. Wyróżnia się wiele jej wariantów, w zależności od podaży węglowodanów. Dieta o bardzo niskiej zawartości cukrów wyróżnia się tym, że stanowią one nie więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Nie powinno się przekraczać 50 gramów węglowodanów na dzień. W przypadku standardowej diety low carb cukrów jest maksymalnie do 120 gramów na dobę, a przy diecie średniowęglowodanowej wartość ta wzrasta do nawet 45% dziennej energii.
W diecie low carb najwięcej jest tłuszczu, nie może zabraknąć również dobrej jakości białka z różnych źródeł. Jadłospis opiera się na tłuszczach zwierzęcych i roślinnych typu masło, smalec, oliwa z oliwek, orzechy, tłuste ryby, pestki. Nie może zabraknąć też jajek, nabiału pod różnymi postaciami, nasion. Główne źródło energii stanowi tłuszcz, który zastępuję węglowodany. Ich podaż powinna wynosić co najmniej 40%, może sięgać do nawet 80%, natomiast ilość białka powinna mieścić się między 10 a 30%,
Jakie efekty przynosi dieta niskowęglowodanowa?
Dieta low carb cieszy się rosnącą popularnością z wielu powodów, jednym z nich jest przyspieszenie procesu chudnięcia i utraty nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Warto stosować ten model żywienie ze względu na zwiększone uczucie sytości po posiłku, co przeciwdziała ciągłemu podjadaniu między posiłkami i przekraczaniu dobowego zapotrzebowania energetycznego. Można liczyć także na uregulowanie poziomu glukozy we krwi, zniwelowania stanów zapalnych w organizmie i odżywienie go.
Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
Jeżeli ktoś planuje zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, to warto ułatwić sobie to zadanie, decydując się na zamówienie diety pudełkowej. Jest to spore udogodnienie, wszystko można załatwić przez internet, wybrać wariant najlepiej pasujący do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Wystarczy sprecyzować kaloryczność, wybrać rodzaj diety i dni, w których ma być dostarczane jedzenie. Znika problem z zastanawianiem się nad tym, jakie produkty trzeba kupić i co przygotować na śniadanie, obiad i kolację.
Ułożeniem diety zajmie się dietetyk, a za jej przygotowanie będzie odpowiadać doświadczony szef kuchni. Można liczyć na smaczne i świeże posiłki, dobrze zbilansowane, w wersji sportowej, wegańskiej itd. Jest to prosty i wygodny sposób na zachowanie zdrowia i wymarzonej sylwetki, bez wyrzeczeń. Catering dietetyczny to oszczędność czasu i pieniędzy, możliwość doświadczania eksperymentów kulinarnych.
Źródło: https://bodychief.pl/blog/526202-dieta-low-carb-rodzaje-zasady-efekty-jadlospis