Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki na mus jeżynowy:
● 350 g mocno schłodzonej kremówki
● 350 g jeżyn
● 50 g jeżyn do dekoracji
● 150 g mascarpone
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 50 g drobnego cukru
Na chrupiące orzechowe ciasteczka:
● 250 g wyłuskanych orzechów laskowych
● 250 g drobnego cukru
● 4 białka jajek
● 1 laska wanillii
Dodatkowo : termometr kuchenny
Przygotowanie:
Przygotuj mus jeżynowy. Jeżyny umyj, wrzuć do rondla, podgrzewaj na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym, aż zmiękną. Następnie przetrzyj przez sito, aby usunąć ziarenka. Wstaw sos (coulis) do lodówki na 30 min.
W międzyczasie wstaw kremówkę do schłodzenia do zamrażarki na 15 minut.
Mascarpone wyjmij z lodówki 5-10 minut przed użyciem.
Wlej do miski mascarpone i sos jeżynowy i dokładnie wymieszaj, lekko ubijając trzepaczką. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Domieszaj do mascarpone z sosem jeżynowym, dokładnie mieszając. Wypełnij musem cztery miseczki lub szklanki. Wstaw do lodówki.
Przygotuj chrupiące ciasteczka orzechowe: Rozgnieć grubo orzechy laskowe (np przy pomocy tłuczka do mięsa) Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Przełóż do rondla rozgniecione orzeszki laskowe, cukier i ziarenka wanilii. Dodaj białka jajek i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, podgrzewając do temperatury około 65°C (użyj w tym celu termometru kuchennego). Przelej do miski i mieszaj aż do ostudzenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Nabieraj dużą łyżką małe ilości masy i formuj małe ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około Enfournez 15 minut. Ciastka powinny się zezłocić z wierzchu i być chrupiące.
Pozostaw do ostudzenia na kilka minut na blasze, po czym odklej z papieru do pieczenia.
Przed podaniem ułóż kilka jeżyn do dekoracji i podaj z ciasteczkami orzechowymi.