Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 4 osób :
● 300 g pomidorków koktajlowych
● 1 ząbek czosnku
● 1 pęczek natki pietruszki
● 65 g orzeszków piniowych
● 50 g startego parmezanu
● 1 opakowanie ciasta francuskiego
● 10 cl oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Upraż na suchej patelni orzeszki piniowe przez kilka minut, mieszając w połowie prażenia.
Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń.
Przygotuj pesto: zmiksuj drobno posiekany czosnek z parmezanem, 50 g orzeszków piniowych i posiekanymi listkami pietruszki (odłóż kilka listków do podania). Domieszaj oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Rozwiń ciasto francuskie i wyłóż nim foremkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając ciasto dobrze do brzegów. Ponakłuwaj spód widelcem, przykryj spód i boki ciasta widelcem, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze 10 minut.
Podpieczony spód tarty posmaruj pesto, a następnie wyłóż na nie pomidorki koktajlowe.
Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp pozostałymi orzeszkami piniowymi i natką pietruszki.
Podaj na ciepło, np z zieloną sałatą doprawioną winegretem.