Przygotowanie: 25 min.+ 1 godz.
Pieczenie: 20 min.
Porcja dla 6 osób:
● 1 kiść czarnego (lub czerwonego) winogrona
● 2 gałązki rozmarynu
● 400 g mąki T 550
● 23 g świeżych drożdży
(lub 7 g drożdży suszonych instant)
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka grubej soli morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w 18 cl ciepłej wody. Do miski wsyp sól, przesianą mąkę. W mące zrób dołek, wlej rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek, a następnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji, uformuj kulę, posyp ją mąką, przykryj ściereczką, i pozostaw do wyrośnięcia w misce w temperaturze pokojowej.
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C.
Listki rozmarynu drobno posiekaj. Winogrono oberwij z kiści.
Wyrośniętę ciasto przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zrób palcem małe dziurki w cieście, zachowując odstępy, i wetknij w nie lekko winogrona.
Posmaruj ciasto z wierzchu oliwą z oliwek, posyp grubą solą morską i oprósz rozmarynem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Foccacię możesz podać na ciepło lub przestudzoną.