Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 brokuły
● 300 g zielonego groszku
● 5 łyżek oliwy z pestek dyni
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 3 łyżki cytryny
● 1 łyżeczka musztardy (Dijon)
● 1 łyżeczka miodu
● 5 gałązek bazylii
● 3 gałązki mięty
● sól, pieprz
Składniki na guacamole:
● 2 dojrzałe awokado
● 1 ząbek czosnku
● 3 gałązki świeżej kolendry (lub bazylii)
● 1/2. limonki (lub cytryny)
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● Tabasco lub pieprz Cayenne
Przygotowanie :
Przygotuj guacamole:
Listki kolendry lub bazylii umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj.
Ząbek czosnku obierz, usuń twardy rdzeń, rozgnieć lub drobno posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ.
Rozgnieć go w misce widelcem, dodaj czosnek, sok z limonki, posiekaną kolendrę lub bazylię. Posól, popieprz, dodaj 2-3 krople Tabasco lub 2-3 szczypty pieprzu Cayenne. Spróbuj i dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Odstaw do schłodzenia.
Przygotuj brokuły i groszek:
Zagotuj wodę ze szczyptą soli w dużym garnku.
Opłucz brokuły, podziel na różyczki, wrzuć do gotującej wody. Dodaj wyłuskany zielony groszek, i gotuj przez około 10 minut.*
Przelej zimną wodą, odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Bazylię umyj, osusz i posiekaj listki. W misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę i miód. Dodaj sól, pieprz, oliwy i drobno posiekaną miętę. Dodaj brokuły i groszek, wymieszaj całość. Udekoruj listkami bazylii i podaj z guacamole.
*Jeśli wolisz bardziej ugotowane warzywa, możesz przedłużyć czas gotowania, możesz również ugotować je na parze.