Wegańska witaminowa sałatka skomponowana ze składników w 100% zielonych: brokuła, zielonego groszku, awokado, bazylii i kolendry.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 brokuły
● 300 g zielonego groszku
● 5 łyżek oliwy z pestek dyni
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 3 łyżki cytryny
● 1 łyżeczka musztardy (Dijon)
● 1 łyżeczka miodu
● 5 gałązek bazylii
● 3 gałązki mięty
● sól, pieprz
Składniki na guacamole:
● 2 dojrzałe awokado
● 1 ząbek czosnku
● 3 gałązki świeżej kolendry (lub bazylii)
● 1/2. limonki (lub cytryny)
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● Tabasco lub pieprz Cayenne
Przygotowanie :
Przygotuj guacamole:
Listki kolendry lub bazylii umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj.
Ząbek czosnku obierz, usuń twardy rdzeń, rozgnieć lub drobno posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ.
Rozgnieć go w misce widelcem, dodaj czosnek, sok z limonki, posiekaną kolendrę lub bazylię. Posól, popieprz, dodaj 2-3 krople Tabasco lub 2-3 szczypty pieprzu Cayenne. Spróbuj i dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Odstaw do schłodzenia.
Przygotuj brokuły i groszek:
Zagotuj wodę ze szczyptą soli w dużym garnku.
Opłucz brokuły, podziel na różyczki, wrzuć do gotującej wody. Dodaj wyłuskany zielony groszek, i gotuj przez około 10 minut.*
Przelej zimną wodą, odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Bazylię umyj, osusz i posiekaj listki. W misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę i miód. Dodaj sól, pieprz, oliwy i drobno posiekaną miętę. Dodaj brokuły i groszek, wymieszaj całość. Udekoruj listkami bazylii i podaj z guacamole.
*Jeśli wolisz bardziej ugotowane warzywa, możesz przedłużyć czas gotowania, możesz również ugotować je na parze.
Powiązane artykuły
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
Smaki Francji
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith 2017-03-14 07:40:36 2017-03-13 19:16:15