Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 35 min.
Chłodzenie: 1 godz. 30
Porcja dla 6 osób:
● 2 średnie cukinie
● 1 pęczek szczypiorku
● kilka gałązek mięty
● 2 duże jajka
● 100 g serka feta
● 30 cl mleka pełnotłustego
● 50 g mąki T 45
● skórka otarta z 1 cytryny bio*
● 1 łyżeczka mielonego kuminu
● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
● ½ łyżeczki grubej soli morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, po czym odciśnij w rękach z nadmiaru soku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200- 220°C
W misce ubij trzepaczką jajka z mlekiem, i 2 lyżkami oliwy z oliwek. Dodaj mąkę, mielony kumin, sól i pieprz. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i listki mięty (możesz odłożyć odrobinę do przybrania).
Domieszaj startą cukinię, otartą skórkę cytryny, pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj całość.
Przelej do posmarowanej oliwą keksówki, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
Przed podaniem możesz posypać keks drobno posiekanym szczypiorkiem i miętą.